New Development On Double Nationality Due To Brexit (In Dutch)

27-09-2019

New Development On Double Nationality Due To Brexit (In Dutch)

Bijzonder nieuws op het gebied van dubbele nationaliteit! Tot afgelopen weekend heeft elk kabinet-Rutte dubbele nationaliteit tegengehouden. Het noodwetsvoorstel dat deze aankomende week de parlementaire vloer bereikt, breekt met deze traditie. Dit komt omdat er plotseling een Kamermeerderheid voor te vinden is, bestaande uit D66, VVD, PvdA, GroenLinks en 50Plus.

twee glanzende Nederlandse paspoorten Verwachte tijdslijn van dit wetsvoorstel: woensdag zal het wetsvoorstel in de Tweede Kamer tijdens een zogenaamde Procedurevergadering worden behandeld (een soort commissie). Daarna zal de wet (hopelijk z.s.m.) worden ingediend voor plenaire behandeling. Na behandeling in de Tweede Kamer zal dan nog behandeling in de Eerste Kamer moeten volgen, hopelijk kort erna: het wetsvoorstel moet immers voor de Brexit-datum van 31 oktober a.s. zijn behandeld. [Update: nu online: Wetsvoorstel ivm Nederlanders mbt Brexit.]

Wat houdt het wetsvoorstel in? Kort gezegd wordt een uitzonderingspositie gecreëerd voor de Nederlanders in het VK die door de Brexit zijn getroffen. Het is al veel in de pers geweest de afgelopen dagen, zie bijvoorbeeld de Telegraaf, het NRC, de Volkskrant en – inclusief reactie van SNBN – DutchNews.

Zie hier meer informatie over de overwegingen van verschillende politieke partijen bij dit wetsvoorstel.

Wij hebben hierop een persbericht gestuurd, waarin we o.a. het volgende zeggen:

“Woorden als “oneerlijk” en “discriminatie” zien we veel langskomen, en deze reacties begrijpen we volledig. Niettemin zien wij als SNBN in dit wetsvoorstel een positieve eerste stap, ook al zal deze op dit moment slechts een gedeelte van onze achterban helpen. Voor de Nederlanders in het VK zijn de regels tijdens het spel veranderd, dus we hebben begrip voor het inbrengen van dit voorstel. (…) De SNBN zal zich blijven hard maken voor het eerlijk openstellen van dubbele nationaliteit voor alle Nederlanders wereldwijd. We zullen dit noodwetsvoorstel als blijvend argument gebruiken voor de opening naar méér.”

Het volledige persbericht is als volgt:=> ga naar: https://www.nederlandersbuitennederland.nl/urgent-ontwikkelingen-dubbele-nationaliteit-nieuwsbrief/

GNBCC | News