Discussion on Double Nationality / Brexit (in Dutch)

11-10-2019

Discussion on Double Nationality / Brexit (in Dutch)

CDA verbaast met zeer fel betoog tegen dubbele nationaliteit

Vandaag vond de eerste fase van het debat plaats over het noodwetsvoorstel dat dubbele nationaliteit voor Nederlanders, die getroffen zijn door de Brexit, mogelijk moet maken. Het CDA eiste verrassenderwijs een hoofdrol voor zich op door zich zeer fel tegen dubbele nationaliteit te keren. Dit in tegenstelling tot de VVD, die op uitzonderlijke basis voorstander is van het mogelijk maken van dubbele nationaliteit voor de Nederlanders die getroffen zijn door de Brexit.

Bekijk hier zelf de hele bijeenkomst terug.

De zeer scherpe uitlatingen van het CDA zijn bijzonder, gezien de eerdere uitspraken van Kamerlid Martijn van Helvert die bij de oprichting van de SNBN afgelopen april liet weten dat de huidige strenge nationaliteitswetgeving “ten koste gaat van Nederlanders die naar het buitenland gaan en voor hun werk eigenlijk ook een nationaliteit in een ander land nodig hebben”. Een dergelijke fractie-onduidelijkheid is al eens eerder zichtbaar geweest: waar toenmalig CDA-Kamerlid Mirjam Sterk in 2010 liet weten dat een bewindspersoon met dubbele nationaliteit “geen probleem” is, sommeerde voormalig CDA-leider Buma in 2017 Koningin Máxima nog haar tweede nationaliteit in te leveren. Opvallend was dat Van Toorenburg vandaag ook soms in de “ik-vorm” sprak, i.p.v. de gebruikelijke woorden “mijn fractie vindt”.

Het gehele (ongecorrigeerde) verslag is hier integraal te lezen. Hieronder hebben we de meest belangrijke uitspraken per aanwezige politieke partij op een rijtje gezet. Over een week of twee verwachten we de reactie en antwoorden van de staatssecretaris.

 

For the whole article please go to:  https://www.nederlandersbuitennederland.nl/cda-verbaast-met-zeer-fel-betoog-tegen-dubbele-nationaliteit/?fbclid=IwAR03vksDlOHm9YiVellYkS_uHjEdkU2SlskFpNRO64m7uMxitIM6ySwSznU

GNBCC | News