Urgent: Update Corona Travel Rules Per 1st Of June (In Dutch)

04-06-2021

Urgent: Update Corona Travel Rules Per 1st Of June (In Dutch)

Vanaf vandaag 1 juni zijn de regels om tijdens de Covid-pandemie naar Nederland te kunnen reizen ingrijpend gewijzigd.

In de plannen voor de “Quarantainewet” stond een test- en quarantaineplicht voor reizigers uit vrijwel alle landen ter wereld. SNBN heeft tegen deze drastische beperking geprotesteerd, zoals tegen de ‘dubbele testverplichting’. En gelukkig is de uiteindelijke regeling een stuk beter uitgevallen: zo is de dubbele testverplichting grotendeels afgeschaft (de sneltest hoeft niet meer in veel gevallen), en dat is een belangrijke overwinning. Toch zijn we niet op alle punten helemaal tevreden.

Wat verandert er?
Per vandaag, 1 juni 201:

  • Moeten reizigers die voor aankomst in Nederland in een zogenaamd “zeer hoogrisicoland” geweest zijn, verplicht in quarantaine. Het negeren van de quarantaineplicht kan een boete van 339 euro opleveren. De lijst is hier te vinden. Voor de reizigers uit de óverige hoogrisicolanden blijft de quarantaine een “dringend advies”.
  • Blijft de NAAT-/PCR-test verplicht voor reizigers vanuit alle hoogrisicolanden én geldt nu ook als je met de auto naar Nederland reist.
  • Geldt de extra sneltest voor reizigers per schip of vliegtuig alléén nog voor reizigers die uit een “uiterst hoogrisicogebied” komen. Voor alle andere reizigers is deze extra sneltest niet meer nodig.

Onzekerheid en onduidelijkheid
Hoewel we blij zijn dat de quarantainewet minder streng is uitgevallen dan gepland, blijven er zorgpunten:

  • De testplicht wordt uitgebreid naar reizigers die per auto naar Nederland reizen. Dat is een zware maatregel die naar onze inschatting nauwelijks te controleren valt. We denken dat veel mensen “de gok nemen” en vinden een dergelijke regel dan ook niet erg zinvol.
  • De regels worden er niet eenvoudiger op. Ze worden bovendien vaak pas op het laatste moment gecommuniceerd en dat leidt tot veel onzekerheid bij reizigers. Ook nu is het maar de vraag of bijvoorbeeld het wegvallen van de sneltestplicht tijdig en correct aan de airlines is doorgegeven. Bovendien staat deze beleidswijziging op het moment van schrijven alleen nog in het Nederlands op de website van de Rijksoverheid, maar nog niet in het Engels. Wij hebben het ministerie gevraagd dit z.s.m. aan te passen, omdat we vrezen dat airlines zich op de Engelse tekst gaan beroepen en alsnog die sneltest gaan eisen bij de incheckbalies, op straffe van verbod op boarding.
  • Steeds meer Europese landen maken uitzonderingen voor reizigers die ingeënt zijn of om andere redenen een veel lager besmettingsrisico vormen. De Nederlandse quarantainewet biedt de minister de mogelijkheid om dat ook te doen, maar wil daar nog geen gebruik van maken. Alle regels gelden dus ook voor gevaccineerden. We zullen bij de overheid er op blijven aandringen dat dit – in het huidige landschap – een te streng beleid is.

Lees verder: https://www.nederlandersbuitennederland.nl/urgent-update-corona-reisregels-per-1-juni/

 

 

GNBCC | News