SNBC Newsletter Reizen & Corona, Update.. (In Dutch)

13-08-2021

SNBC Newsletter Reizen & Corona, Update.. (In Dutch)

Voor veel Nederlanders wereldwijd is het vakantietijd, oftewel reistijd in coronatijd. Hieronder volgt een korte update van alle meest recente relevante informatie, o.a. gebaseerd op contact met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en VWS, en meerdere kamervragen die afgelopen mei en juli ingediend zijn (en inmiddels deels beantwoord):

 • Gratis testen in Nederland in augustus via www.testenvoorjereis.nl
  Tijdens de maand augustus (en juli ook) kan iedereen die zich in Nederland bevindt, zich gratis laten testen via deze website (pcr of antigeen), waarbij je bij een negatieve uitslag een internationaal gecertificeerd reisdocument kunt downloaden. Je hebt hiervoor geen BSN nodig.
  Over BSN gesproken: ben je in NL en heb je nog geen BSN: dit is gelijk je kans dit te regelen via een afspraak bij RNI, al kan dit soms wel wat tijd kosten – we horen dat er wachtrijen kunnen zijn, dus het is aan te raden zeer tijdig deze afspraak te maken.
 • Gevaccineerd worden in Nederland
  Iedereen die naar Nederland komt – ook korter dan een maand – en een BSN heeft, kan gelijk online een vaccinatie-afspraak maken, of al eerder vanuit het buitenland via het landelijk informatienummer van de GGD (+31 20 205 1351). Volgens de minister kan ook het Janssen-vaccin gekozen worden (bij kort verblijf in Nederland).
 • Veranderende reisvereisten
  Houd de website https://www.nederlandwereldwijd.nl/ in de gaten voor de eisen om Nederland binnen te komen. Andere landen hebben vaak net iets andere eisen. De ANWB heeft hier een actueel overzicht van, de ANWB Reiswijzer.
 • Omzetten buitenlands vaccinatiebewijs naar EU Digital COVID Certificate
  We krijgen geregeld vragen wanneer en hoe een buitenlands vaccinatiebewijs omgezet kan worden naar een EU Digital COVID Certificate (voor EU burgers), waarmee je gemakkelijker door de EU kan reizen. In deze brief aan de SNBN geeft de minister aan via een volgende Kamerbrief hier nader op in te gaan. Wel verwijzen we alvast naar deze overheidspagina waar al veel informatie te vinden is hierover. Zodra we meer weten, melden we dat in de nieuwsbrief.
 • Vaccinaties voor kwetsbare Nederlanders in kwetsbare landen
  Dit blijft een heikel punt. We weten dat er kwetsbare Nederlanders (bijvoorbeeld zij die slecht ter been zijn) in verschillende kwetsbare landen wonen – bijvoorbeeld Peru, Thailand, Mozambique en Zuid-Afrika – die lokaal niet aan hun vaccinatie kunnen komen. Meerdere keren hebben we de overheid gevraagd om – al dan niet in Europees verband – voor hen een oplossing te zoeken, maar tot nu weigert de overheid iets voor hen te doen. Ook recente kamervragen zijn hier op ingegaan. We wachten op antwoord.

GNBCC | News