Voorlopige uitslag buitenlandstem bekend!

24-03-2023

Voorlopige uitslag buitenlandstem bekend!

Eerder dan verwacht is afgelopen weekend de voorlopige uitslag van de ‘buitenlandstem’ voor de Eerste Kamerverkiezingen bekendgemaakt. Zoals eerder bekend hadden 37.173 Nederlanders vanuit 177 landen zich geregistreerd om mee te kunnen doen aan deze nieuwe verkiezingen. In totaal zijn er 25.848 geldige stemmen uitgebracht. In deze voorlopige uitslag is GroenLinks de grootste partij geworden, gevolgd door D66 en daarna VVD. Let op: de officiële uitslag wordt a.s. vrijdag vastgesteld.

Voorlopige uitslag zoals vastgesteld door Unit Verkiezingen

Wat valt op?
Zonder veel zichtbare campagne heeft GroenLinks de eerste positie verworven. Heel knap, en ook deels bijzonder – vanwaar die plotselinge interesse?
Daarnaast valt natuurlijk op dat ruim 11.000 geregistreerden niet hebben gestemd of konden stemmen (want ze hebben hun stemformulieren nooit ontvangen), of dat hun stem niet tijdig in Den Haag is aangekomen (en misschien nooit zal aankomen). Het briefstemproces is zo lek als een mandje, dat is al meerdere keren vastgesteld (hier nog recentelijk).

Wat heeft dit voor gevolgen voor de samenstelling van het nieuwe Kiescollege Niet-Ingezetenen?
Op basis van deze voorlopige uitslag vermoedt de SNBN dat de samenstelling van het nieuwe Kiescollege Niet-Ingezetenen zal zijn, op basis van het totaal aantal van 25 beschikbare zetels (inclusief verdeling restzetels):
1) GroenLinks: 5 zetels
2) D66 en VVD: 4 zetels
3) PvdA, VOLT, FvD, PvdD en JA21: 2 zetels
4) CDA en SP: 1 zetel

Dit betekent – en dat is een prachtig gespreid democratisch resultaat – dat maar liefst 10 verschillende partijen zitting zullen nemen in het Kiescollege.

Wat heeft dit voor gevolgen voor de samenstelling van de Eerste Kamer?
Dit is nog te vroeg om te zeggen. Zodra we hier meer informatie over hebben, laten we het weten.

Officiële uitslag a.s. vrijdag 24 maart
De processen-verbaal van de vooropening en de telling van het briefstembureau vindt op dinsdag 21 maart plaats. De uitslag wordt officieel vastgesteld op vrijdag 24 maart.

 

Zie ook

GNBCC | News