Geslaagd festival én stemming Kiescollege maakt weg vrij voor debat over digitaal stemmen vanuit buitenland

02-06-2023

Geslaagd festival én stemming Kiescollege maakt weg vrij voor debat over digitaal stemmen vanuit buitenland

Met een geslaagd Kiescollege Festival op zondag 28 mei jl. en een historische eerste stemming van het Kiescollege op 30 mei jl., heeft de SNBN momentum gecreëerd om het thema digitaal stemmen vanuit het buitenland de Nederlandse politiek in te geleiden. Via radio, geschreven pers én nationale TV werd het thema luid en duidelijk voor het voetlicht gebracht, met bemoedigende reacties van zowel Tweede Kamerleden als burgermeester Jan van Zanen van Den Haag.

Tijdens het Kiescollege Festival kwamen meerdere sprekers, zowel vóór als kritisch, aan het woord. Tweede Kamerleden Hind Dekker-Abdulaziz (D66) en Ruben Brekelmans (VVD) verleenden hun duidelijke steun aan het initiatief, mede op basis van de motie die in dit kader eerder werd aangenomen.

Achtereenvolgens kwamen aan het woord, met gelijk de link naar de video’s waar het gehele Kiescollege Festival is terug te kijken:

  1. Opening door Eelco Keij voorzitter SNBN en Willum Van Den Hoogen moderator Kiescollege Festival (niet opgenomen)
  2. Interview met enkele leden van het Kiescollege: Iris Bos (GL), Roy van Run (VVD) en Miranda Meijerman (Volt)
  3. Interview met Carmen Raal van E-Estonia, over de ‘Digital Society’
  4. Interview met Prof. Bart Jacobs, hoogleraar cyber security aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over ‘Putin-Proof Stemmen’.
  5. Openingstoespraak Eelco Keij, voorzitter SNBN
  6. Gesprek met Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans (VVD), woordvoerder buitenlandse zaken, over ‘veilig digitaal stemmen vanuit het buitenland’.
  7. Gesprek met Tweede Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz (D66), woordvoerder ICT, Privacy & Digitale overheid, over de recente motie van het partijcongres voor een ‘Proef digitaal stemmen voor Nederlanders in het Buitenland’
  8. Gesprek met Chantal Deen van OOM Verzekeringen
  9. Stand-upcomedy optreden door American Netherlander Greg Shapiro
  10. Interview met advocaat Hermie de Voer (Everaert Advocaten) over een *update dubbele nationaliteit*

De pers had er ook lucht van gekregen. SBS Dutch Australia had moderator Willem van den Hoogen al vooraf geïnterviewd (radio interview hier terug te beluisteren) terwijl NRC ter plekke aanwezig was om er dit artikel over te schrijven 

Lees artikel verder hier.

GNBCC | News