Duitsland staat dubbele nationaliteit toe - Wat is de stand van zaken in Nederland?

16-02-2024

Duitsland staat dubbele nationaliteit toe - Wat is de stand van zaken in Nederland?

Hoe internationaal georiënteerd Nederland ook moge zijn, veel politieke partijen blijven zeer binnensdijks denken waar het dubbele nationaliteit betreft. Zo niet in Duitsland, berichtte o.a. de Volkskrant: daar is inmiddels een wet aangenomen die het verbod op dubbele nationaliteit afschaft, naast een versoepeling van integratiewetgeving (wanneer je het Duitse staatburgerschap mag aannemen).

Zo ver zijn we in Nederland nog niet. Er is weliswaar een initiatiefwetsvoorstel ingediend van GroenLinks-PvdA en D66 dat juist openstelling van dubbele nationaliteit bepleit (eigenlijk een eerder voorstel dat opnieuw is afgestoft), maar uit de schriftelijke inbreng van een paar weken geleden werd duidelijk dat de scepsis niet van de lucht was:

BBB: "In verband met dubbele loyaliteiten achten deze leden dit onwenselijk."

ChristenUnie: "Het zelf en autonoom kiezen welke nationaliteiten men aanneemt, zoals de indieners bepleiten, doet wat deze leden betreft derhalve niet genoeg recht aan het perspectief van de samenleving.

De inbreng van de andere partijen (o.a. VOLT, CDA, VVD, en ook SP) was genuanceerder, zeker vergeleken met enkele jaren geleden. Interessant is ook dat SP vroeg of er onderzoeken of evaluaties beschikbaar zijn van een land dat ook vrij recentelijk ervoor heeft gekozen de meervoudige nationaliteit mogelijk te maken - in een volgende ronde van overleg zullen de initiatiefnemers hier ongetwijfeld op terugkomen. We volgen het op de voet en als er nieuws is, laten we dat weten.

Voor meer informatie klik hier.

 

GNBCC | News